Chorvátske delikatesy…

Gastronómia v Chorvátsku je v skutku rôznorodá. Azda medzi najobľúbenejšie pochúťky patria sladké jedlá. Torty a zákusky majú v Chorvátsku všemožné tvary aj veľkosť, od ľahučkej kiflice až po krémovú Jelačić kocku alebo typickou makovnjaču orahovnjaču (plnenú makom, resp. orechami), a na pobreží aj vo vnútrozemí býva veľký výber výbornej zmrzliny (sladoled).

Káva (kava) je národným nápojom k odpočinku – koniec koncov, čo lepšieho robiť vo voľnom čase, keď tu tak krásne svieti slnko a námestia stredovekých miest sa priamo pretekajú  s kaviarňami? Medzi bežné kávy patrí espreso, takmer vždy skvelé a podávané s pohárom vody, presne ako to má byť. Výraz pre espreso sa trochu líši podľa toho, kde sa v Chorvátsku počas dovolenky pri mori pohybujete. Na pobreží a na ostrovoch (so silnejšími talianskymi väzbami) sa mu zvyčajne hovorí espreso, zatiaľ čo vo zvyšku krajiny je to kava obična („bežná káva“). Káve s mliekom sa hovorí kava s mlijekom, macchiato je makiato a cappuccino je kapucínov. Podáva sa malá alebo veľká káva. Ak dávate prednosť čaji (čaj), existuje široký výber, vrátane rôznych ovocných príchutí (voćni čaj).

V Chorvátsku je k dispozícii kopa ovocných džúsov (voćni sok či len sok), napríklad čučoriedkový džús (sok od Borovnice), jablkový džús (sok od Jabuka) alebo pomarančový džús (sok od Naranco). Ak chcete minerálku, požiadajte o minerálnu vodu, buď gaziranu (perlivú), alebo negaziranu (neperlivú) .

Medzi miestnymi pivami je široko rozšírené Karlovačko (z pivovaru v Karlovaci), Ozujsko (zo záhrebského pivovaru) alebo Tomislav (tmavé pivo zo Záhrebu), a tiež menej známe, ale skvelé Velebitskom Pivo (varí sa v Gospić, za pohorím Velebit). Niektorí znalci si tiež veľmi obľúbili chuť piva z malého pivovaru Ličanka v Donja Pazarištu.
Víno je možné zakúpiť takmer vo všetkých predajniach potravín. Ďalším nápojom, na ktorý je možné na cestách po Chorvátsku naraziť, je rakija, ohnivá miestna pálenka v niekoľkých rôznych príchutiach: Loza sa robí z hrozna a podobá sa talianskej grappe, travarica sa vyrába z byliniek, šljivovica zo sliviek a medovača z medu. Jemná domáca môže byť skutočne veľmi dobrá, zatiaľ čo ostatné nápoje podobného typu bývajú pravým opakom. Za vyskúšanie určite stojí aj kruškovac (hruškový likér), Marasin (čerešňovica zo Zadaru) alebo bylinný pelinkovac. Skúšanie miestnych špecialít tvoria výraznú súčasť ciest po Chorvátsku, ale vždy je potrebné piť s mierou a nikdy neriadiť pod vplyvom alkoholu. Limit alkoholu v krvi pre vodičov je v Chorvátsku 0,5 promile.

Vianočné sviatky v Chorvátsku sú spojené s bohato prestretým stolom. Hlavnou súčasťou Štedrej večere je ryba – predovšetkým treska alebo šťuka.